Mäjens glass & maräng

Mäjens

Mäjens började med en tanke om att göra någonting med de ägg gårdens hönor värper, som inte gick att sälja som prima. En förädling där vi kan använda oss av det vi själva producerar. Av de idéer som då kom upp har vi idag satt alla i verket. Idag producerar vi glass, tårtor, maränger, sockerkakor men även pasta, bröd och bullar, där vi på ytterligare ett sätt förädlar det vi själva producerar på vår gård, eget vetemjöl.

Mäjen själv startade resan med att söka kunskap och skaffa sig erfarenhet om glasstillverkning. Elin, en av systrarna på gården utbildade sig till bagare och konditor. Sedan tog det fart! Någonstans på vägen hoppade även den andra systern, Johanna på tåget. Tillsammans har vi skapat det som idag är Mäjens med flera olika delar. Café, bageri, butik, konferens och evenemang av olika slag. Helt enkelt en plats för våra gäster att umgås med nära och kära! I en mysig, lantlig miljö på ”schlätta”.
Tillsammans använder vi det vi redan kan och de erfarenheter vi har, plus viljan att alltid komma framåt, skaffa oss ny kunskap och nyfikenheten på nya idéer.   

Allt vi gör vill vi ska genomsyras av vår röda tråd, det som är viktigt för oss! Vi bakar allt från grunden, på riktigt, med svenska, gärna lokala produkter så långt det är möjligt! Vi smaksätter alltid med äkta smaker, bär, frukt, kryddor, sprit osv. de gånger vi färgar, tillexempel marsipan gör vi det med pulver av grönsaker och bär. Ofta har vi då torkat och malt det själva. Detta är vad vi kallar hantverk och det är viktigt för oss att kreativiteten får flöda och livsmedlen får bestämma.
Självklart använder vi oss också av råvaror som odlas utanför Sveriges gränser. Så som vaniljstång, kakao, kardemumma, kanel, choklad, citron. Även då väljer vi noga och med omsorg.
Vi jobbar utan konstgjorda smak- och färgämnen och konserveringsmedel.

Idag är Mäjens ett ställe att umgås på året runt! Hos oss händer det någonting hela året!

Tidig vinter/vår startar vi i gång igen efter vår januariledighet, det är en lugn period i cafét, det kommer konferensgäster och andra sällskap och naturligtvis bakar vi semlor!

När våren kommer och äppelträden blommar, firar vi alla högtider som duggar tätt. Påsk, Kristi himmelsfärd och Pingst. Även Mor ska firas med tårta eller bakelse. Solen tittar förhoppningsvis fram och det går att slå sig ner utomhus med en filt runt sig.
Under försommaren bakas det tårtor och smörgåstårtor till skolavslutningar och studenter. Vi erbjuder catering av lokal festmat till dessa högtider och fester! Nationaldagsfirandet med nationaldagsbakelse är för oss en tydlig start på sommaren, då är vi i gång med högsäsong!

När sommaren har rullat i gång samlas stora som små och äter glass i mängder, uteserveringen får liv! Turister från stora delar av landet hittar till oss för första gången eller för sitt årliga stopp på väg till sommarstugan. Vi har mysiga onsdagskvällar hela sommaren med någonting gott att äta, vi kombinerar rätter av lokal mat som finns runt oss. Mopedgängen kommer puttrande och vill äta kvällsmat och kanske en efterrätt så som, bulle eller någonting från konditorikylen. De regniga sommardagarna fylls orangeriet till brädden och till glasskulan vill man ha en ljummen bärpaj.

När hösten kommer lugnar det ner sig och öppetdagarna blir några färre. Mysfaktorn höjs i orangeriet, vi tänder ljus och i glassdisken byts de somriga bärglassarna ut mot höstens smaker med päron, äpple, kardemumma. Konferensgästerna dyker upp på kickoff med kollegorna, vi bjuder in till vårt populära afternoon tea, och det årliga stickcafét.  

När vi går mot vintertid serverar vi en julinspirerad afternoon tea, vi julpyntar orangeriet och dukar upp till vår lokala jultallrik. Vi kokar glögg och drar i gång med julbaket och i glassdisken tittar nu julglassarna fram, framför allt Saffran och Pepparkaka. Vi packar med oss det vi tycker hör julen till och besöker några julmarknader. Sedan förbereder vi för vår mysigaste jultradition, Julmys den 23 december. Då serverar vi julsmörgås och annan julig fika, det sjungs och spelas live julmusik, det går att köpa julbrödet, godis till gottebordet och fikat till Kalle Anka. Det går även att fixa de sista klapparna och gå-bort presenterna – Årets mysigaste dag!

När året lider mot sitt slut har vi nu bara Nyårsdesserterna kvar. Så roligt och trevligt att kombinera desserter med det lilla extra för att det ska bli ett smakfullt avslut på året för alla våra gäster!

Varmt välkommen, när på året du än besöker oss!
Hoppas vi ses! / Mäjen själv och systrarna Elin & Johanna